Anasayfa   Kayıt Ol      Üye Listesi    Takvim    Arama    Yardım      Skins    Giriş 

Tanoba Kasabası Forumu
      Kilitli ForumİSLAM
         Kilitli ForumDinimiz İslam
            Kilitli ForumKıssadan Hisse

Mesaj icon Konu: BU YAZIYI OKUYUN DERİM
        Bu Sayfayı Paylaş Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Fatih Profile Menu
Süper Moderatör
Süper Moderatör
Simge
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 27
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 39397
Kidem : 202
OrtalamaHak : % 100
Irtibar :3978

Alıntı Fatih Cevaplabullet Konu: BU YAZIYI OKUYUN DERİM
    Gönderim Zamanı: 11.Ekim.2008 Saat 00:49

Doğan Cüceloğlu'nun eğitimindeki katılımcılarla bir konuşmasından:
Doğan Cüceloğlu: Arkadaşlar, aranızda ölümcül hastalığı olan var mı?
Bir katılımcı: Allah'a şükür, hocam, bildiğimiz kadarıyla yok.
Cüceloğlu: Ne güzel! Peki, bana, istisnasız tüm insanların, yani altı milyar insanın da başına geleceği garanti bir şey söyler misiniz?
Cevap neredeyse otomatik olarak çıkar: Ölüm.
Cüceloğlu: Gerçekten de ölüm tüm insanların başına geleceği kaçınılmaz olan tek şeydir. Doğum da tüm insanların başına kesinlikle gelmiştir, ama bundan sonra başa gelmesi kesin olan tek şey ölümdür. Başka hiçbir şey insanların tümünün başına gelmeyecektir. Peki, madem öleceğimiz garanti, bu benim ölümcül bir hastalığım olduğunu göstermez mi?
Katılımcılar burada sessizce, başlarıyla onaylamaya başlar. Öleceğim belli ise benim ölümcül bir hastalığım olduğu da açıktır...
Cüceloğlu: Peki, ne zaman öleceğimizi biliyor muyuz?
Katılımcılar: Hayır
Cüceloğlu: Bu saniye içinde olma olasılığı var mı?
Bir katılımcı: Var.
Cüceloğlu: Yarın?
Bir katılımcı: Evet.
Cüceloğlu: 30 yıl sonra?
Bir katılımcı: Olabilir.
Cüceloğlu: Peki bunlardan hangisinin sizin başınıza geleceğini biliyor musunuz? Mesela bu akşam eve sağ salim varacağınızı nereden biliyorsunuz?
Sınıf sessizce dinlemeye devam eder. Çünkü genellikle yaşama böyle bakmamışlardır.
Cüceloğlu: Peki bir de tersini düşünelim, bu akşam eve döndüğünüzde, bu sabah evden çıkarken sağ salim bıraktıklarınızı sağ bulma garantiniz nedir? Var mıdır böyle bir garanti?
Bir katılımcı: Yoktur Hocam.
Cüceloğlu: Peki nereden biliyoruz az sonra telefonun çalmayacağını ve evdekilerden birinin az önce öldüğünün bize söylenmeyeceğini?
Katılımcılar burada rahatsız olmaya başlar.
Bir katılımcı: Hocam konuyu değiştirsek?
Cüceloğlu: Ama en yalın ve açık gerçek üzerine konuşuyoruz, biraz daha devam edelim bence. Peki, acaba bunu dün gece bilseydiniz, yani evde akşam birlikte olduğunuz kişilerden birinin yarın ölüm günü olduğunu bilseydiniz, o zamanı aynı dün gece olduğu biçimde mi geçirirdiniz? Yoksa farklı şeyler mi yapardınız?
Bir katılımcı: Kesinlikle çok farklı geçerdi Hocam.
Cüceloğlu: Şimdi sizden rica ediyorum, lütfen bir an arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve bu sabah evden çıkarken evde bıraktıklarınızdan birinin gerçekten öleceğini düşünün, dün akşamınızı nasıl geçirirdiniz? Aynı iletişim mi olurdu? Onunla aynı konuları mı konuşurdunuz? Aynı konular, tartışma ya da gerginlik yaratır mıydı? Yoksa önemsiz hale mi gelirdi? Bu sabah evden çıkarken, bu son görüşünüzde ona ne derdiniz? Onun boynuna sarılmakta tereddüt eder miydiniz? Çok sıkı sarılmaya mı, aynaya mı vakit ayırırdınız? Ona, yüreğinizin derininden gelen bir "Seni gerçekten çok seviyorum" demeye ne gerek var diye düşünür müydünüz? Onun ölecek olması sizin ona duyduğunuz sevgiyi yoğunlaştırmaz mıydı?
Burada bazı katılımcılar ağlıyordur. Belli ki dün akşam yaptıklarından bir kısmının ne kadar anlamsız olduğunu şimdi fark etmişlerdir.
Cüceloğlu: Şimdi gözlerinizi açabilirsiniz, acaba kaç tartışmamızı bu kadar gereksiz biçimlerde yapıyoruz, kaçı gerçekten yaşamda karşımızdakinin varlığından daha önemli, hangilerinde "Şimdi kalbini kırdım, ama zaman içinde ben ondan özür dilemesini bilirim" diye kendi kabuğumuza çekilip tartışmaları donduruyoruz. Yarattığımız kırgınlıkları tamir etme olanağımız gerçekten var mı? Buna zamanımız gerçekten kaldı mı?

IP Özel Mesaj Yolla
ercan ateş Profile Menu
Süper Üye
Süper Üye
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 630
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 40
Kidem : 10
OrtalamaHak : % 0
Irtibar :5

Alıntı ercan ateş Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 11.Ekim.2008 Saat 00:57
 TEŞEKKÜRLER,PAYLAŞIM ÇOK GÜZEL VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ
BÜYÜK SIÇRAYIŞ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEYEN, BİRKAÇ ADIM GERİYE GİTMEK ZORUNDADIR.
BÜGUN YARINA DÜNLE BESLENEREK YOL ALIR.
IP Özel Mesaj Yolla
arzum Profile Menu
Moderatör
Moderatör
Simge
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 603
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 67
Kidem : 12
Irtibar :12

Alıntı arzum Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12.Ekim.2008 Saat 04:16
 İŞTE GERÇEK BU..SÖYLENECEK FAZLA BİŞEY YOK..SADACE YAPMAMIZ GEREKEN HER SANİYEMİZİN KIYMETİNİ BİLİP ONA GÖRE YAŞAMAK..FATİH ABİ YÜREĞİNE SAĞLIK...
IP Özel Mesaj Yolla
fahrettin Profile Menu
Moderatör
Moderatör
Simge
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 527
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 113
Kidem : 15
Irtibar :15

Alıntı fahrettin Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12.Ekim.2008 Saat 09:01
 BU YAZIDAN MUTLAKA KENDİMİZE BİR PAY ÇIKARIP HAYATIMIZDA KÜÇÜK DE OLSA BİR DEĞİŞİKLİK  YAPABİLİYORSAK NE MUTLU BİZE..........TEŞEKKÜRLER FATİH        
IP Özel Mesaj Yolla
Latif Profile Menu
Çalışkan Üye
Çalışkan Üye
Simge
Üye Bilgileri  
Kullanıcı No.: 424
Üye Durumu:

Teşekkür Bilgileri 
Hak Puan : 1020
Kidem : 36
OrtalamaHak : % 3
Irtibar :105

Alıntı Latif Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12.Ekim.2008 Saat 17:18

FATİH ABİ ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ Bİ PAYLAŞIM ELİNE SAĞLIK HERKEZİN KENDİNE Bİ PAY ÇIKARMASI LAZIM

IP Özel Mesaj Yolla
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bu Sayfa 0,732 Saniyede Yüklendi.